На 10.07.2018 година в Берлин, след дълги преговори и сериозна подготовка, в присъствието на китайския премиер Ли Къцян и немския канцлер Ангела Меркел, официално беше подписан договор, поставящ началото на джойнтвенчър Spotlight Automotive Ltd. между двата автомобилни гиганта BMW и GREAT WALL MOTORS COMPANY. Целта е новосформираната компания да се фокусира изцяло върху разработката и производството на електромобили. Един от първите модели, които ще се качат на поточната линия в новия завод в гр. Дзянсу е електрическият модел на MINI.

Според договора, направената инвестицията възлиза на 780 милиона долара, като двете компании са абсолютно равнопоставени партньори, с дялово участие от по 50%. Капацитетът на новия завод е от 160 000 електромобила годишно. Всички произведени модели ще са предназначени за световния пазар.

Spotlight Automotive е първият джойнтвенчър за електрически превозни средства на BMW и не е случайно, че за партньор избират именно китайска компания. GREAT WALL MOTORS е най-подходящият партньор, защото марката е разпознаваема и се ползва с авторитет. Компанията е сред лидерите на автомобилния пазар, с продажби от над 1 милион автомобила годишно.

Договорът и партньорството са в съответствие с глобалната стратегия и визия на BMW, както и с международната стратегия за развитие на GREAT WALL MOTORS COMPANY и това единомислие със сигурност ще гарантира успеха на начинанието.

Отговор на дневния въпрос:  През месец Юли в Берлин е подписан договор, поставящ началото на джойнтвенчър Spotlight Automotive Ltd., между двата автомобилни гиганта BMW и GREAT WALL MOTORS COMPANY.