Great Wall Motors и BMW Group обявиха официално, че през 2020г. започват строителството на съвместен завод за производство на електрически автомобили в Китай. Партньорството между двете компании започна година по-рано, през пролетта на 2018г., с учредяването на дружеството Spotlight Automotive Limited и подписването на споразумение за построяването на завод за производство и разработване на електрически автомобили.

Съвместното дружество, създадено между Great Wall Motors и BMW Group, е крачка напред в стратегията за глобализация на Great Wall Motors. Целта на китайската компания е разработването на конкурентни електрически автомобили и предлагането на съвременни технологични решения в сферата на електромобилността.

Заводът за производство на електрически автомобили ще бъде разположен в град Джангджиаган, провинция Дзянсу. Предвидено е строежът му да стартира през 2020 г. и да завърши през 2022г. Стойността на този проект се оценява на приблизително 650 милиона евро (715 милиона долара). След влизането в експлоатация, новият завод ще осигури работни места на над 3000 души, а производственият му капацитет ще е 160 000 превозни средства годишно.

Партньорството между двете компании ще помогне за намаляване и оптимизиране на производствените разходи, както и на разходите за електрификация, което е сред основните предизвикателства, с които се сблъскват автомобилните производители.

Освен в производството на автомобили, двете компании ще си сътрудничат и по отношение на научноизследователска и развойна дейност, като всеки от производителите ще запази своите канали за продажба. Част от автомобилите произведени в новия завод ще бъдат предназначени и за международните пазари.

В последните години Китай се превърна в безапелационен лидер в иновациите, особено в областта на електрификацията на транспортния сектор и дигитализацията на услугите.

Симбиозата между такива големи автомобилни производители, като Great Wall Motors и BMW Group, безспорно ще доведе до развитието и производството на нови продукти.