Още от лансирането си на пазара Haval H2 изключително бързо стана един от най-продаваните градски SUV-та като успя да постигне продажби от над 10000 броя на месец в продължение на 39 последователни месеца в над 40 държави в света. Това се дължи както на модерната визия на автомобила, елегантния дизайн и неговото магнетично излъчване, така и на качествата, които търсим във всеки един автомобил – функционалност, надеждност, здравина и безкомпромисна безопасност.

Haval H2 е носител на 5 звезди от краш тестовете проведени в Поднебесната империя още преди пускането си в продажба (C-NCAP), но в края на миналата година моделът беше отново подложен на изпитание, в което да докаже сигурността си. През октомври 2017 Австралийската програма за оценка на нови автомобили (ANCAP) подложи за първи път на краш тестове модели на двама китайски производители, единият от които Haval и моделът H2.

От създаването си през 1993 г. независимата оценителска агенция ANCAP има за цел да предоставя на потребителите обективна и достоверна информация за степента на безопасност на новите автомобили, продавани на континента. Оценката се дава на база емпиричен опит чрез симулации, провеждани в специални лаборатории на най-често срещаните видове катастрофи и пътни инциденти. Експретите оценяват както способността на автомобила – чрез технологии – да избегне катастрофата, така и размера и типа на щетите по него при инцидента, нараняванията, които биха настъпили за шофьора, пасажерите, а също и пешеходците. Симулациите са на реални пътни ситуации при различни скорости и удари – челен и страничен – и детайлно се разглеждат всички аспекти и последици, настъпили в следствие на съответния удар. Оценката е по точкова система и крайният резултат и звездите, които моделът получава е сбор от всички отделни компоненти на теста.

Максималната оценка, която функционалният SUV получава за превенция на удара е за системите и асистенти в автомобила като ABS, EBD, EBA, BSM, TPMS и други, които са стандартно оборудване за Н2. При симулацията на страничен удар H2 получава 16 от 16 точки, а при фронтален – 13.88 от 16. Максимален брой точки автомобилът получава и на полюсния тест – 2 от 2. Шофьорът и пасажерите също са в безопасност благодарение на коланите с триточково закопчаване, оценени с 3 от 3 точки, предните и странични въздушни възглавници – всички те част от стандартното оборудване от базовото ниво на Н2.

Сумарно, след всички изпитания Haval H2 е с 34.88 точки от общо 37, което го прави един от най-безопасните автомобили според независимата експретиза на ANCAP и те съвсем заслужено му отреждат 5 звезди.